אילו סוגי התמכרות קיימים?
כיום, מחלקים את ההתמכרויות ל-2 סוגים:
- התמכרות לחומרים: אלכוהול, סמים ותרופות מרשם.
- התמכרויות התנהגותיות: בשנים האחרונות עולם הרפואה מכיר בהתנהגויות בעלי פונטציאל ממכר. בין ההתמכרויות ההתנהגותיות יש שהוכרו באופן רשמי כהתמכרות – הימורים ומשחקי מחשב, יש כאלה שממתינות להכרה רשמית – כמו התמכרות למין, וישנן נוספות. עבור מרבית ההתמכרויות ההתנהגותיות עדיין אין קריטריונים ברורים לאבחנה והן מסווגות באבחון הרפואי כ"הפרעות שליטה על דחפים"- כלומר בדרגת חומרה פחותה מהתמכרות.
בין ההתמכרויות יש רקע משותף: ביולוגי, פסיכולוגי וסוציאלי וגורמי סיכון משותפים, והתמכרויות ההתנהגותיות יכולות ליצור במוח תגובה ביולוגית, ממש כמו חומרים ממכרים.
למה התמכרות נחשבת להפרעה כרונית (מתמשכת)?
בדרך כלל, ההחלטה הראשונה והמוקדמת להתנסות בחומרים ממכרים או בהתנהגות ממכרת נעשית מתוך בחירה חופשית ומודעת. אולם לאחר שימוש ממושך ואינטנסיבי בחומרים ממכרים או בהתנהגות ממכרת, היכולת לשלוט בהתנהגות ולבחור בצורה מושכלת נפגעת באופן משמעותי. למצב זה אנו קוראים התמכרות, כאשר האדם במצב בו הוא לא בהכרח בוחר האם להשתמש כל פעם, והוא נתון להשלכות ההתמכרות וקשה לו מאוד לבחור אחרת. כיום אנחנו יודעים שאפשר למנוע התמכרות בצורה יעילה ולטפל בה, ובכך למנוע הידרדרות ונזק בלתי הפיך.
הפרעה כרונית היא מצב שמתמשך לאורך זמן. בדומה להפרעות כרוניות אחרות ברפואה, התמכרות מתאפיינת בתקופות של הישנות (חזרה להתנהגות הממכרת) והפוגה (הימנעות מההתנהגות הממכרת).