כך תלמדו את הילדים להתמודד עם לחץ חברתי

אוקי, אז הסברנו ודיברנו, חיזקנו את הקשר, הצבנו גבולות ותיאמנו ציפיות ואנחנו באמת סומכים על הילדים שלנו. באמת. אבל אנחנו יודעים איך זה להיות מתבגר, אנחנו יודעים איך חברה וסביבה יכולים להשפיע על ההחלטות שלנו, אנחנו יודעים מה זה לחץ חברתי. אז הנה עוד צידה לדרך מאיתנו אליכם, ומכם – לילדים שלכם: איך מסרבים במילים ובמעשים כשמציעים לי אלכוהול או חומרים מסוכנים אחרים:

 

תודה אבל – לא תודה

זה עובד כי "לא" בטוח ופשוט אומר שהשיחה הסתיימה. כשתגידו "לא" בביטחון ובאסרטיביות סביר להניח שאנשים יפסיקו להמשיך לנסות ולהציע לכם משקאות אלכוהולים או כל דבר אחר שאינכם מעוניינים בו.

טיפ: צרו קשר עין והשתמשו בקול ברור כדי להישמע בטוחים גם אם לא נוח לכם.

 

אולי נלך לאכול?

הציעו לכם דרינק? תציעו משהו אחר: "לא תודה. אולי נלך להביא אוכל? אני גוועת ברעב״;

"לא אבל בוא נלך לשחק בפלייסטיישן במקום" ;

זה עובד כי הצעת חלופה מסמנת לחברים שאת או אתה עדיין רוצים לבלות איתם, אבל מציעה פעילות שאתם מרגישים איתה יותר בנוח.

 

לכו משם.

לפעמים, עדיף להוציא את עצמכם מהסיטואציה. לסיים את השיחה. לצאת מהחדר או לעזוב את המקום. כי עבור אנשים מסוימים לא משנה כמות ההסברים או התירוצים שתתנו, הם פשוט לא מבינים את המצב.

זה עובד כי ברגע שיוצאים מהסיטואציה הלחץ יורד ויש זמן להבין מה הצעדים הבאים.

טיפ: החליטו על מילת קוד לשליחה לחבר או חברה טובים, אחים גדולים, הורה או למבוגר קרוב אחר. במקרה הצורך, תוכלו לשלוח את מילת הקוד ואותו אדם יבוא לאסוף אתכם בלי לשאול שאלות.

 

תצחקו על זה

כמו בהרבה רגעים בחיים גם כאן ההומור יכול לשרת אתכם. לעיתים, גישה קלילה יותר יכולה להקל על המצב, לשנות את האווירה ולפתוח אפשרות לשיחה בצורה חביבה וחיובית. ״נראה לך אחי? אני צריך את כל התאים שלי במוח, לא תודה״. ; ״לא לא,, אני לא רוצה להרוס את יצירת הפאר הזאת. להלן: אני״;

זה עובד כי הומור מוריד את המתח  ומאפשר להעביר את המסר בטוב, ולשמור על יחסים חיוביים.

 

תתעלמו

אל תענו להודעה,  אל תאשרו את ההצעה.

תמשיכו לדבר או לבלות כאילו כלום לא קרה או שנו נושא.

אפשר להגיד:  "לא תודה. היי, אהבת את הסרט?"

זה עובד כי התעלמות או שינוי נושא מעבירה את המסר הפשוט – שאתם לא בעניין.

 

תירוצים

סיבה, עובדה או תירוץ שבמידת הצורך, ירחיקו אתכם מהאדם או הסיטואציה. אפשר גם להכין כמה מראש מהבית 😉 "וואי שומעת? אמא שלי בדיוק התקשרה, סורי, אני חייבת ללכת, קרייסס בבית״ ; "נראה לך? ההורים שלי נועלים אותי בחדר לכל החיים…״ ; "וואי שכחתי שיש לי תור לרופא היום אחר הצהריים, סליחה, חייב ללכת" ;  זה עובד כי תירוצים מאפשרים לצד השני להבין למה אתם אומרים לא.

 

זה לא אני זה…

במקרים האלה, אפשר גם לזרוק את האשמה על מישהו אחר, למשל… "ההורים שלי לא יתנו לי לצאת מהבית שנה…״ ; ״אם אחי קולט שעשיתי משהו הוא ישר מלשין להורים״ ;

זה עובד כי כשמעבירים את האשמה, לא צריך להגן על עצמכם או על הבחירה שלכם.

 

תכפילו את עצמכם/ן

או במילים אחרות: גייסו חבר או חברה שיגידו את הל״א״ איתכם. קל יותר להגיד לא כקבוצה. נוכחות של חברים שתומכים בכם תאפשר לכם להרגיש יותר בנוח ובטוח. כשאתם מוקפים בחברים שמבינים את הבחירות שלכם ותומכים בהן, זה מקטין את הסיכוי שתחושו צורך להתגונן או להסביר את עצמכם במצבים חברתיים. חברים כאלה יכולים להוות מחסום מגן נגד לחצים או הצעות לא רצויות ולספק תחושת ביטחון נפשי ותמיכה מוסרית.

 

 

תהיו חברים - שתפו עם עוד הורים
תהיו חברים - שתפו עם עוד הורים

פנייה למרפאת המרכז הישראלי להתמכרויות

אנא מלאו את הפרטים הבאים ואנו נשוב אליכם במהירות האפשרית
*אין למלא פרטים של אדם אחר ללא הסכמתו וידיעתו 
לתשומת ליבכם – זמן ההמתנה לכניסה לטיפול במרפאה הוא למעלה מ-6 חודשים

פרטים אישיים
גורם מבטח:
במידה והטופס מוגש עבור אדם אחר:
דילוג לתוכן