זיהוי התמכרות ודרכי התמודדות

סימנים לזיהוי התמכרות

אם מרגישים חוסר שקט, פגיעה בתפקוד ואובססיביות בהתנהגות שלכם או של בן משפחה קרוב, יכול להיות שמדובר בהתמכרות. אספנו עבורכם סימנים שיעזרו לכם לאבחן אם דרושה לכם עזרה מקצועית לטיפול בבעיה.  ד"ר אריאל קור, ד"ר לפסיכולוגיה קלינית ומייסד-משותף ויו"ר המרכז הישראלי להתמכרויות, מסביר: "כשאנחנו מדברים על התמכרויות, הספקטרום נע בין שימוש, שימוש בעייתי (הפרעת שימוש) והתמכרות. ההגדרה הקלאסית של התמכרות היא מצב בו אדם הופך להיות תלוי בדבר עד למצב של אי תפקוד, ומונע מתוך רצון לממש כל הזמן את הדבר אליו הוא מכור".

ההתמכרויות נחלקות לשתי קטגוריות עיקריות: התמכרות לחומרים פסיכו-אקטיביים, הכוללת בתוכה התמכרות לסמים, אלכוהול ומשככי כאבים, והתמכרויות התנהגותיות, הכוללות התמכרות להימורים, סקס, פורנו וגיימינג.

אז איך נדע מתי ההשתתפות בהגרלות, הביקור המסעיר בקזינו בחו"ל או כמה כוסות אלכוהול ששתינו הופכים להתמכרות? הנה 8 סימנים שצריכים להדליק לכם נורה אדומה.

  1. תדירות: אם מסע שופינג עושה לכם נעים בגוף או שאתם ממלאים לוטו בכיף שלכם בפעם בתקופה, אתם יכולים להירגע, אתם לא מכורים. "אחד מסימני הזיהוי של ההתמכרות הוא התדירות ההולכת והגוברת של שימוש, המתעצמת עד כדי כך שמשתלטת על שאר חלקי החיים", מסביר ד"ר קור.
    אם מסעות הקניות, לצורך העניין, הופכים מפעם בתקופה לצורך יומיומי, על אף שהארון שלכם מפוצץ בבגדים שכלל לא לבשתם ואתם מרגישים שאתם חייבים לקנות עוד, זה המקום להבין שאולי יש כאן משהו אחר מסתם אהבת שופינג מוגזמת. דוגמא טובה נוספת היא המונדיאל. אם השתתפתם בהימורי ספורט בתקופה הזו, זה לא הופך אתכם אוטומטית למכורים להימורים. מה שכן, תצטרכו לוודא שכאשר המונדיאל מסתיים, לא נשאר בכם הדחף להמשיך ולהמר בצורה מופרזת ובתדירות גבוהה.
  2. אינטנסיביות ואובססיביות: כשהדחף למימוש מושא ההתמכרות מתגבר ומופיע בצורה אינטנסיבית בחיים, הדבר יכול להצביע על כך שאולי יש כאן התמכרות. לדחף הזה מתלוות גם לא מעט מחשבות אובססיביות, תכנונים בלתי פוסקים איך לממש את אותה. "צריך להבדיל בין התנהגות טורדנית אובססיבית-קומפולסיבית (OCD) לבין התמכרות", מציין ד"ר קור. "התמכרות מתחברת למנגנון ההנאה במוח, שמסב לנו עונג, ואילו אובססיביות קומפולסיבית מורידה את החרדה, אך אין בה הנאה".
    ההתמכרות בעצם עושה "מעקף" או מניפולציה על מנגנון העונג במוחנו, מנגנון אבולוציוני שנועד לספק לנו הנאה מדברים שאנחנו זקוקים להם לעצם קיומנו, כמו סקס ואוכל למשל. "אם באמצעות חומרים או התנהגויות שונות, אנחנו 'מלמדים' את המוח שאנחנו זקוקים להם על מנת לייצר את ההנאה הזאת, כך היא משתרשת יותר ויותר, כי המוח מקשר אותה לדברים הכרחיים לקיום ורוצה ממנה עוד ועוד".
  3. פרק הזמן: אם היה לכם חודש כזה, בו מצאתם את עצמכם יותר מדי מול המסך, נגיד, או שותים קצת יותר אלכוהול, זה עדיין לא אומר שאתם מכורים. "אם מישהו יגיע אליי ויגיד שהוא מוטרד מההתנהגות שנמשכת 3 ימים, זה אולי ידליק נורה אדומה, אבל עדיין לא מדובר בהתמכרות. על מנת להגדיר התמכרות ככזאת צריך לעבור זמן של כ-3 חודשים לפחות, שעליו אנחנו בודקים גם את הופעתן של התנהגויות שונות נוספות".
  4. פגיעה בתפקוד: התמכרות משתלטת על כל חלקה בחיים. אחד הסימנים המובהקים שלה הוא איבוד עניין בשאר תחומי החיים – עבודה, משפחה, לימודים וכדומה, כשכל המיקוד מוסב למושא ההתמכרות. "פגיעה בתפקוד היומיומי הוא נורה אדומה משמעותית מאד. נשירה ממסגרות, חוסר איכפתיות, איבוד קשרים עם המשפחה והסביבה ועוד בהחלט עלולים להצביע על התמכרות". במילים אחרות, אם אתם שותים קצת בלילה, אך עדיין קמים בבוקר לעבודה ומנהלים את חייכם בצורה עצמאית ומחוברת למציאות, אתם לא מכורים. אבל אם האלכוהול משתלט על שגרת החיים שלכם, גורם לכם לא לקום בבוקר ולאי תפקוד אזי יש סימן אזהרה משמעותי.
  5. חוסר שקט ומצוקה: אחד הסממנים המרכזיים של ההתמכרות הוא תחושת חוסר השקט המתלווה אליה. המכור טרוד כל הזמן בדרכי מימוש ההתמכרות, ונמצא בחוסר שקט תמידי. חוסר השקט הזה מביא איתו לא פעם גם מצוקה גדולה, שנובעת מההבנה שיש פה משהו גדול שמשתלט. "המצוקה הפנימית של המכור הינה גדולה מאד, ועל מנת לא להרגיש אותה הוא פונה שוב למימוש ההתמכרות, מה שיוצר מעגל קסמים שמזין את עצמו כל פעם מחדש".
  6. תסמיני גמילה: אם אתם רוצים לדעת אם אתם מכורים, נסו להפסיק לרגע את הדבר שאתם מכורים אליו ותראו איך אתם מרגישים. בגמילה מחומרים, כגון סמים, קפאין ואלכוהול, למשל, יש תסמינים פיזיים ממש בגוף, ואילו גמילה מהתמכרויות התנהגותיות מובילה לא פעם למצבים של חרדה ודיכאון. נסו להפסיק ותבינו.
  7. הסתרה וסודות: בין אם האדם המכור מודע למצבו ובין אם לאו, הוא מבין בתוכו שעליו להסתיר את ההתמכרות הזאת, להחביא אותה ולשקר לגביה. אם אתם מזהים את התמרונים והמניפולציות שאתם עושים על עצמכם או על הסביבה כתוצאה מההתמכרות הזאת, או שמזהים אותה אצל אחרים, סביר להניח שיש פה מקום סביר לחשוד בהתמכרות.
  8. נטילת סיכונים: ככל שההתמכרות משתרשת, כך עולה גם רמת הסיכון שלוקח המכור. "אנשים מגלים את עצמם עושים דברים מסוכנים על מנת לממש את ההתמכרויות שלהם, אם זה לעבור על החוק או לסכן את חייהם". אם אתם מבינים שתעשו הכל על מנת לממש את ההתמכרות בכל מחיר, גדול ומסוכן ככל שיהיה, זה הזמן להפעיל צבע אדום במערכת.

סימני אזהרה אלו יכולים להצביע על התפתחותה או על קיומה של התמכרות, ומחייבים קבלת סיוע מקצועי.

 

האדם שהתמכרותו נחשפה זקוק לתמיכה, לחוסר שיפוטיות ולעזרה על מנת להצליח להתמודד עם ההתמכרות ועם הקשיים שהובילו אותו להתמכרות לכתחילה. ייתכן שבני המשפחה יתקשו בשלב הראשון לספק את כל אלו, אך אם יקבלו את הסיוע המתאים, יכולים כל בני המשפחה להשיג איזון חדש ובריא יותר.

אם לתחושתך את.ה או מישהו מקרובייך מתמודד עם התמכרות, אנו ממליצים לפנות לטיפול שיעזור לך להחזיר את השליטה והנחת לחיים באחד הקישורים הבאים:

על המאמר
שתפו ועזרו לנו להגיע לעוד אנשים(:

תוכן עניינים

יש לכם שאלות נוספות? השאירו פרטים ונחזור אליכם!
מרכז המידע
אולי יעניין אתכם לקרוא על...

פנייה למרפאת המרכז הישראלי להתמכרויות

אנא מלאו את הפרטים הבאים ואנו נשוב אליכם במהירות האפשרית
*אין למלא פרטים של אדם אחר ללא הסכמתו וידיעתו 
לתשומת ליבכם – זמן ההמתנה לכניסה לטיפול במרפאה הוא למעלה מ-6 חודשים

פרטים אישיים
גורם מבטח:
במידה והטופס מוגש עבור אדם אחר:
דילוג לתוכן